top of page
business_intelligence_capana.jpg

BENCHMARK DIN EXCEL LØSNING MOD BUSINESS INTELLIGENCE

Qlik vs. Excel

Mange virksomheder har hidtil kunnet klare budgetopfølgning, ledelsesrapportering og almen økonomistyring ved hjælp af Excel. Vækst, nye markedsudfordringer eller behov for optimering af arbejdsgange kan føre til, at der er en række funktioner, processer og forretningsgange, som de gængse Excel-ark ikke kan give indsigt i – eller kontrol over.

Dermed melder behovet for en business intelligence-løsning sig.

Herunder præsenteres, hvordan en Qlik-baseret business intelligence-løsning performer bedre på 10 forskellige nøglepunkter sammenlignet med en Excel-løsning.

10 punkter hvor Qlik performer bedre end Excel

1. Automatisk opdatering

Har man lavet controlling-modeller i Excel, skal disse som regel dobbelttjekkes, hver gang de anvendes. I Qlik sætter man det op én gang, hvorefter det fungerer automatisk. Det sparer tid og minimerer risikoen for fejl.

 

2. Differentieret adgang til data

I Excel skal man kopiere et Excel-ark, hvis salg og økonomi skal kunne se forskellige tal – fx så økonomi ser det hele, og salg kun ser salg. I Qlik kan dette styres automatisk i den samme løsning: Hver medarbejder får et skræddersyet dashboard med lige netop de informationer, vedkommende har brug for.

 

3. Ingen sammenhæng mellem valg i fanerne

Det er ikke muligt at nedarve valg i Excel – indstillinger og valg skal foretages for hvert enkelt fane. I Qlik er det en grundlæggende funktionalitet, at de valg, man har foretaget, arves på tværs af ens views – samt at det er nemt at ændre valgene og foretage nye forespørgsler.

 

4. Skalering

Der er begrænsning på antallet af transaktioner i Excel. Det er der ikke i Qlik, som er skalérbart og i stand til at håndtere eksempelvis flere millioner daglige datatransaktioner for teleselskaber.

 

5. Beregninger tager tid

Jo flere beregninger og transaktioner, jo tungere – og dermed langsommere – bliver Excel. Qlik er designet til at kunne skaleres og håndterer uden problemer store datamængder, beregninger, forespørgsler og transaktioner.

 

6. Relationer

I Excel ligger relationerne mellem data i formlerne, så der ikke opbygges datamodeller. Det betyder, at der skal anvendes adskillige forespørgsler, ark og lookup-ark for for eksempelvis at få viden om Ordre-Kunde-Produkt-Lagerbeholdning-Dato. 

Qlik baserer sig på tabelrelationer, på samme måde som et ERP-system er opbygget. Det betyder, at det er nemt og hurtigt at koble information om Kunde-Produkt-Lager-Ordre mv. - og med få klik at ændre periodeformat eller enkeltdato for forespørgslen. 

 

7. Pladsforbrug

Excel-data fylder 10 gange mere end Qlik-data. Derfor er det tungere og langsommere at arbejde i og optager desuden megen serverplads.

 

8. Drill down

Excel giver ikke mulighed for drill down (dvs. detaljeret og fleksibel udforskning af dataene bag tallene) – det er en standardfunktion i Qlik.

 

9. Datakvalitet

Det er så let at rette tal og formler i Excel – men det giver også stor risiko for fejl og dermed svingende kvalitet af data, viden og beslutningsgrundlag. I Qlik er alt fast defineret, og vi kontrollerer og optimerer som standard kvaliteten af vores kunders datakilder, når vi påbegynder et samarbejde om udvikling af en BI-løsning.

 

10. Søgning på tværs af data

Det er meget svært at foretage tværgående søgninger og analyser i Excel. Dette  er en standardfunktion i Qlik, hvor du med få klik kan ændre søgekriterier og dimensioner for dine analyser og resultater.

Kontakt BI-specialist Anders Frost

anders.frost@capana.dk

Tlf: +45 5151 2271

Anders_frost_02_web.jpg

”Det er et overordentligt fleksibelt system – man kan stort set lave alt, hvad man drømmer om. Det er enormt nemt at søge på tværs af data og finde lige netop den viden, man har brug for.”

- Kim Karlov Nielsen, finansdirektør 

bi_produktion_ngi.png

QLIK SENSE vs. Excel

Læs Capanas take på hvorfor Qlik Sense slår Excel

Vi har også optimeret forretningen for:

bi_medie_berlingske.png
bi_produktion_jeldwen.png
bi_medie_boersen.png
h-lundbeck-a_s.png
bi_retail_magasin.png
sport24_logo_sort.png
broedrende-kier.png
harboes-bryggeri-a_s.png
energi-danmark.png
ds_staal.png
bottom of page