Sammenligning af to BI-produkter er et minefuldt vand at bevæge sig ud i – specielt når man som os i Capana kun fokuserer på det ene – og dermed også er subjektiv.
Samtidig har BI-kunder forskellige behov alt efter størrelse, branche og datakompleksitet, så det er vanskeligt at sammenligne ”æbler mod bananer”.
Som Qlik-leverandør har vi igennem flere år både vundet over og tabt til Power BI, når virksomheder skal vælge BI-system. Vi viderebringer her erfaringerne fra de ”kampe”, som typisk er foregået hos den øvre del af mellemstore virksomheder.
Vi håber, at det kan hjælpe dig til at blive klogere på de to produkters styrker og svagheder, og at du dermed får et bedre beslutningsgrundlag.
> Prøv Qlik Systemet
> Hvorfor vælge Capana?
> 10 punkter hvor Qlik slår Power BI
De to selskaber
Begge produkter er rigtig gode BI-værktøjer og er ifølge Gartners Magic Quadrant markedsledende sammen med Tableau.
Qlik startede i Sverige i 1993 og er det mest modne dashboardværktøj på markedet i dag. Virksomheden har fra dag ét været fokuseret på dataindblik og analyser og på at skabe "ah-ha!-oplevelser" for brugerne.
Microsofts Power BI startede i 2013 med en power-pivot style komponent til Excel. Siden da er det udviklet til en fuld stack, cloud-baseret BI-løsning, som passer ind i din eksisterende Microsoft-servicesuite.
Overordnet arkitektur
Enhver BI-løsning består af tre dele:
1. Fang data
Begge værktøjer er udstyret med connectorer, som gør dem i stand til at connecte til stort set alle datakilder. Her er der ingen forskel på produkterne.
2. Transformér og gem data
Transformering og lagring af data gør værktøjerne på forskellige måder.
Power BI skal bruge Integration Service og en database for at dække dette område, og en Power BI-løsning vil oftest være en kubebaseret datawarehouse-løsning.
Qlik dækker alle krav til transformering i form af en stærk Scripting Engine og lagrer data i ”flade” filer.
Her er der altså stor forskel på de 2 værktøjer: Qlik er mere agil og enkel, mens Power BI datawarehouse-løsninger har en mere stringent data governance.
3. Analyser og rapporter
Power BI’s interface er meget intuitivt, og har man kendskab til Excel-pivottabeller, er man som bruger hurtigt i gang med, via drag and drop, at bygge analyser og rapporter.
Men det intuitive har sin omkostning; er der behov for mere end pivotering og simpel aggregering (dvs. komplekse rapporter og analyser), skal data tilrettelægges til det formål i løsningens datawarehouse – altså kræver det en tur tilbage i IT-maskinrummet.
Qlik på den anden side har et meget fleksibelt brugerinterface, som reelt gør brugeren i stand til at aggregere præcist som en udvikler. Brugeren kan bygge dynamiske visualiseringer baseret på komplekse beregninger med drill down.
Det har også sin omkostning, for indlæringskurven vil i så fald være ganske høj.
I løbet af de sidste par år har vi set, at de to værktøjer bevæger sig mod hinanden, hvor Power BI bevæger sig mod også at stille avanceret datamanipulation til rådighed for brugeren, mens Qlik bevæger sig mod, at brugeren hurtigt og enkelt kan bygge simple analyser og rapporter.
Security and authentication
Begge værktøjer har en høj sikkerhedgrad, baseret på active directory and mulighed for at bruge integreret security for at authentikere brugerne.
Indtil for nylig havde Power BI et par gaps – row level security og single sign-on, som nu jævnfør Microsofts hjemmeside virker til at være lukket.
Qlik har haft dette siden starten, men har pt. en svaghed i forhold til 365 Authentication.
Vores erfaring er, at Qlik tidligere var bedre på dette område, men at Microsoft har lukket de væsentligste gaps, og at de to produkter nu er i top på dette område.
Self service, sharing and mobility
Power BI er bygget til dette og har tidligere ligget langt foran Qlik på dette område. Men siden Qliks lancering af Qlik Sense (100% re-design af QlikView, som var det oprindelige produkt), så har Qlik indhentet det tabte terræn.
På grund af simpliciteten og en bedre mobilapp vurderer vi dog, at Power BI fortsat er foran på dette område.
Foreløbig konklusion
For os kan det brydes ned til, at det er et spørgsmål om simplicitet vs. muskler
Power BI:
- Er enkelt for brugeren selv at etablere sine analyser i
- Er bedre på Self service og Empowerment
- Integrerer godt i andre Microsoft-produkter og -services
- Kræver en datawarehouse-opbygning for at fungere som virksomheds-BI
- Kræver mere af IT-afdelingen i forhold til drift og udvikling
- Giver via datawarehouse mulighed for bedre data governance.
Qlik er:
- Enkelt at anvende for slutbrugeren i forhold til standardanalyser
- Mulighed for self-service, men etablering af komplekse analyser kræver udviklerkundskaber
- Enklere at etablere hele ETL-data kæden i
- Ideel til Guided analytics, hvor man ønsker kontrol over, hvordan brugeren interagerer med data og analyser
- En simplere infrastruktur at drifte.
Begge udviklingsvirksomheder er globale aktører indenfor BI og er med til at sætte scenen på området. Produktprissætningen er der ikke den store forskel på, er vores praktiske erfaring – selvom listepriserne er i Qliks favør.
Så i vores optik koger det ned til, om man har en IT-afdeling, der er stor nok til at supportere en stringent BI datawarehouse-løsning (Power BI) hvor kompleksiteten udvikles i datawarehouset, eller om man vil have en mere agil BI-løsning, som drives mere af forretningen og er hurtigere at ændre og udvide.
Der er kortere tid fra ide til løsning i Qlik BI, men en bedre IT og data governance i Power BI.
Vil du vide mere om Qlik?
Skriv dig op til vores næste gratis seminar om "Sådan tager Qlik din BI til 'the next level'"
Ved tilmelding giver du Capana lov til at kontakte dig via email om dato for kommende seminarer. Vi anvender ikke dine data til andre formål, og din interessetilkendegivelse er uforpligtende.